جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

گزارشی کوتاه از میزگرد "چرا مسائل اقتصاد ایران حل نمی‌شوند؟"

پس از نشست با دکتر محمود سریع‌القلم که با اقبال علاقمندان به مباحث توسعه و موانع آن در ایران برگزار شد، روز سه‌شنبه 5 مرداد ماه 1395 دکتر حسن سبحانی، اقتصاددان ایرانی و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و دکتر پدرام سلطانی، نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در میزگردی با عنوان "چرا مسائل اقتصاد ایران حل نمی‌شوند؟" حاضر شدند

شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در ادامه فعالیت‌های گذشته و با هدف استراتژیک یافتن آیین گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، اعضای اتاق‌های بازرگانی با یکدیگر، گفت‌وگوی اقتصاددانان با فعالان اقتصادی نشست‌های کارشناسی را در دستور کار قرار داد. در این دوره از نشست‌ها مقرر است که برای روشن شدن بیشتر ذهن اعضای اتاق‌های ایران و همچنین فعالان اقتصادی با مفاهیم تئوریک، برخی از اقتصاددانان و صاحب نظران به اتاق دعوت شوند. پس از نشست با دکتر محمود سریع‌القلم که با اقبال علاقمندان به مباحث توسعه و موانع آن در ایران برگزار شد، روز سه‌شنبه 5 مرداد ماه 1395 دکتر حسن سبحانی، اقتصاددان ایرانی و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و دکتر پدرام سلطانی، نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در میزگردی با عنوان "چرا مسائل اقتصاد ایران حل نمی‌شوند؟" حاضر شدند.

دکتر حسین سلاح‌ورزی، قائم مقام دبیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در شروع میزگرد درباره دلایل انتخاب موضوع مهم "چرا مسائل اقتصاد ایران حل نمی‌شوند؟" توضیح داد. دکتر سلاح‌ورزی به برخی مسائل قدیمی اقتصاد ایران از 100 سال پیش تا امروز که هنوز به لحاظ اندیشه ای و در سیاست‌گذاری حل نشده‌اند، اشاره کرد. وی به طور مثال به موضوع "رقابت‌ناپذیری و قدرت اندک رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی" از 100 سال پیش تا امروز که در نوشته‌های افرادی مثل جمالزاده در کتاب گنج شایگان آمده است، اشاره کرد. وی درباره اینکه آیا اقتصاد ایران باید از الگوی اقتصاد آزاد یا اقتصاد برنامه‌ریزی تبعیت کند به عنوان یک مسأله هنوز حل نشده در ذهنیت‌ نخبگان جامعه اشاره کرد.

پس از آن دکتر حسن سبحانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران به موضوع مهم عدم توسعه یافتگی اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت، یکی از دلایل اصلی اینکه چرا مسائل اقتصاد ایران حل نمی‌شوند تعریف درست مسائل اقتصاد ایران است که به لحاظ کارشناسی روی این موضوع کار کمتری شده است. به گفته این استاد اقتصاد حاکم شدن مسائل محیطی بر مسائل اقتصادی یکی دیگر از دلایل حل ناشدنی مسائل اقتصاد ایران است. به طور مثال از 1327 تا امروز و در همه برنامه‌های توسعه 10 گانه خواستار اصلاح امور اداری شده ایم اما مسائل محیطی اجازه نداده است. دکتر سبحانی نظام آموزشی ناکارآمد را که آن هم یک مسأله محیطی است یکی دیگر از دلایل عدم حل مسائل اقتصاد ایران دانست و گفت نظام آموزشی ایران به طور مثال آیا اقتصاددان ورزیده تربیت کرده است که بتواند مسائل اقتصاد ایران را حل کند؟

پس از آن دکتر پدرام سلطانی، نایب رییس اتاق ایران نیز گفت، همانطور که دکتر سبحانی تأکید کردند ما نمی‌دانیم مسائل اقتصاد ایران کدامند؟ وی تصریح کرد اگر از همه اعضای هیأت نمایندگان تهران بخواهید که 5 مسأله اصلی اقتصاد ایران را بازگو کنند نمی‌توان با قاطعیت گفت نظر آنها چندان شبیه به هم باشند. دکتر سلطانی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد که حرکت خوبی از سوی دبیرخانه شورای گفت‌وگو شروع شده است تا مسائل تئوریک و نظری ایران در نشست‌ها و میزگردها طرح شود و این یک نیاز امروز فعالان اقتصادی است. درک مشترک از مسائل تئوریک و ضرورت پرداختن به آنها از نیازهای اصلی ایران و اقتصاد ایران است. به گفته نایب رییس اتاق ایران یکی از دلایل حل نشدن مسائل اقتصاد ایران غلبه سیاست بر اقتصاد در دهه‌های طولانی است. یکی دیگر از دلایل این است که فعالان اقتصادی شفاف و صریح صحبت نمی‌کنند و حرفی زده نمی‌شود. دکتر سلطانی گفت، واقعیت این است که پس از سپری شدن چندین دهه از تاریخ جدید، ایران هنوز الگوی توسعه خود را انتخاب نکرده است و این یک معضل است که موجب می‌شود مسائل حل نشوند.

اظهارات حاضران در میزگرد

پس از پایان سخنان اعضای میزگرد، برخی از حاضران در نشست نیز به به اظهار نظر و طرح پرسش‌ها پرداختند.

مهندس جمال رازقی جهرمی از اتاق شیراز گفت، چرا الگوی توسعه ایران معرفی نمی‌شود؟ چرا هنوز نمی‌دانیم در کجای خط توسعه ایستاده‌ایم؟

حمیدیان از اتاق فارس نیز گفت، به نظرم بهترین الگوی توسعه ایران در حال حاضر الگوی کره جنوبی است.

برخی از حاضران نیز درباره مسائل روز و مشکلات خاص و روزمره صحبت کردند.

منتشرشده در اخبار سمینار/میزگرد
خواندن 1607 دفعه

جستجو در سایت